Meditsiiniseadmete loetelu alates 01.07.2024

Alates 1. juulist 2024 hakkab kehtima täiendatud meditsiiniseadmete loetelu, kuhu lisandub 76 uut Tervisekassa poolt rahastatavat seadet. Uute meditsiiniseadmete lisandumisega laieneb hüvitatavate seadmete valik insuliinipumpa kasutavatele diabeetikutele, larüngektomeeritud patsientidele ja urineerimisfunktsiooni häiretega patsientidele. Samuti parandatakse meditsiiniseadmete kättesaadavust neile, kes vajavad stoomitarvikuid, kompressioonitooteid, ortoose, tallatugesid või haavasidemeid.

Esmakordselt hakkab Tervisekassa rahastama urineerimisfunktsiooni häirega patsientidele kateetriadaptereid ning larüngektomeeritud patsientidele kõritorusid. Selleks on meditsiiniseadmete loetelus kaks uut rühma - „Kateetriadapterid“ ja „Kõritorud larüngektoomia korral“.  Mõlemad rühmad seotakse ka nn kombinatsioonkaartide tehnilisse lahendusse – kateetriadapterid urineerimise abivahendite kombinatsiooni ja kõritorud larüngektoomia tarvikute kombinatsiooni. See tähendab, et arsti poolt ühe kombinatsiooni kuuluva meditsiiniseadme rühma kaardi/retsepti väljakirjutamisel loob retseptikeskus patsiendile automaatselt ka ülejäänud sellesse kombinatsiooni kuuluvate rühmade kaardid. Lisainfot kombinatsioonkaartide kohta saab lugeda siit.

Kateetriadapteri kasutamine võimaldab püsikateetriga patsiendil olla päeval ilma uriinikotita. See annab patsiendile rohkem liikumisvabadust ja diskreetsust. Seade on näidustatud ka põie treeninguks, et treenida põit uriini kinni hoidma ja urineerima kindla aja intervalli järel, see on oluline põie funktsionaalsuse säilitamiseks. Kateetriadapterid on lihtsasti kasutatavad, minimaalse lekke- ja infektsiooniohuga ning võimaldavad säilitada patsientide igapäevast aktiivsust ning hoida elukvaliteeti. Arvestades erinevate adapterite kasutusaegu (nupuga adapterid 29 päeva ja kraaniga 14 päeva), hüvitab Tervisekassa kuni 6 nupuga adapterit või 13 kraaniga adapterit kalendripoolaastas.

Kõritorud on näidustatud vokaalseks ja kopsude taastusraviks pärast täielikku larüngektoomiat ehk kõri eemaldamist. Kitseneva trahheostoomiga patsientidel kasutatakse seda ka trahheostoomi lahti hoidmiseks hingamisel. Tooted on alternatiiviks kinnitusplaastritele larüngektoomia korral, kui on sügav stoom ja kinnitusplaastrid ei kleepu korralikult, samuti kui patsient saab kiiritusravi või keemiaravi, siis sellel ajal kinnitusplaatreid kasutada ei saa. Tervisekassa hüvitab kaks kõritoru kalendriaastas.

Täiendavalt laiendab Tervisekassa skleraalsete läätsede hüvitamist kaugelearenenud silmahaiguste korral - tõsiste silma sarvkesta ektaasiate ja armide korral nägemisteravuse parandamiseks ning ägedate ravile mittealluvate sarvkesta pinnadefektide raviks. Rahastame patsiendile ühe läätse silma kohta aastas.

Tagamaks toodete jätkusuutlikku valmistamist ja müüki patsientidele, muudame hinnaläbirääkimiste tulemusel 153 meditsiiniseadme hinda ning mitmes piirhinnarühmas muutusid sellest tulenevalt ka piirhinnad, millest Tervisekassa soodustust arvutatakse. Lisaks arvame hinnakirjast välja 139 meditsiiniseadet, mille tootmine või turustamine on tänaseks lõppenud, kuid nende asemel on patsientidele  kättesaadavad alternatiivsed seadmed.  

Täpse ülevaate hüvitatavatest seadmetest ja hüvitamise tingimustest saab meditsiiniseadmete loetelust. Määruse lisas toodud meditsiiniseadmete loetelu Exceli formaadis on toodud siin. Muudatuste detailsed selgitused on leitavad määruse seletuskirjast.   

Kas leidsid lehelt vajaliku info?

Kas leidsid lehelt vajaliku info?

Kui teil on küsimusi, siis palun pöörduge meie poole aadressil info@tervisekassa.ee või helistage meie infoliinile 669 6630.